Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie i ma długą i ciekawą historię. Większość ludzi wie, że kawa pochodzi z ziaren, ale skąd pochodzą te ziarna? Kawa pochodzi z Etiopii, a wczesne wersje napoju były przygotowywane przez gotowanie palonych ziaren kawy. Ta metoda jest nadal stosowana w niektórych częściach Afryki. Pierwsza wzmianka o piciu kawy pochodzi z Jemenu z XV wieku. Stamtąd rozpowszechniła się w Europie, a następnie w obu Amerykach. Dziś Kawa dobra jest uprawiana na całym świecie.
Długa i skomplikowana historia, którą ma kawa
Kawa ma długą i skomplikowaną historię. Uważa się, że kawa została po raz pierwszy odkryta w Etiopii, gdzie rosła dziko. Legenda głosi, że etiopski pasterz o imieniu Kaldi zauważył, że jego kozy zachowują się dziwnie po zjedzeniu jagód z pewnego drzewa. Spróbował ich sam i stwierdził, że dzięki nim czuje się bardziej przytomny, więc zabrał kilka do swojej wioski. Historia mówi, że mieszkańcy wioski byli tak pobudzeni przez ten nowy napój, że zaczęli tańczyć i nie mogli spać w nocy. Z Etiopii kawa dotarła do Arabii, gdzie muzułmańscy uczeni udoskonalili jej uprawę i przedstawili ją światu.
Pochodzenie kawy ma znaczenie
Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie wspaniałej filiżanki kawy, ale jednym z najważniejszych czynników jest pochodzenie ziaren.
Kawy jednogatunkowe dają pijącym szansę na poznanie unikalnych smaków, które pochodzą z określonych regionów świata. Oto dwa przykłady kaw jednogatunkowych, które można od siebie rozróżnić:
1. Etiopia Yirgacheffe – Ta lekka i kwiatowa kawa pochodzi z renomowanego regionu kawowego w Etiopii. Wysoko położone tereny i bogate w składniki odżywcze gleby sprawiają, że ziarna mają złożone profile smakowe, w których wyczuwalne są nuty jaśminu, cytrusów i bergamotki.
2. Kenia AA – Kawa kenijska znana jest ze swojej jasnej kwasowości i pełnego body, co czyni ją idealną dla tych, którzy lubią odważniejszą filiżankę kawy. Te bogate w smaku ziarna zazwyczaj mają nuty smakowe od jeżyny do grejpfruta.