Dobra wiadomość dla osób pijących kawę. Pewne badanie wykazało, że picie kawy jest związane z niższym ryzykiem śmiertelności. Więc śmiało, ciesz się swoją filiżanką kawy bez poczucia winy.
Czy ludzie, którzy nie piją kawy, żyją dłużej?
Nowe badanie wykazało, że picie kawy jest związane z niższym ryzykiem śmiertelności. Badanie, które zostało przeprowadzone przez National Cancer Institute i opublikowane w New England Journal of Medicine, objęło ponad 400 000 dorosłych osób przez ponad 20 lat. Uczestnicy byli pytani o swoje nawyki związane z piciem kawy na początku badania, a następnie ponownie co pięć lat. Podczas obserwacji ponad 14 000 uczestników zmarło z różnych przyczyn: z powodu chorób układu krążenia; z powodu raka i innych przyczyn (choroby układu oddechowego, wypadki/urazy).
Kiedy wszystkie zgony były rozpatrywane razem – niezależnie od przyczyny – osoby pijące kawę miały nieco niższe ryzyko śmierci w porównaniu z osobami niepijącymi, po uwzględnieniu takich czynników jak palenie, spożycie alkoholu i poziom aktywności fizycznej.
Jedną z korzyści jest to, że kawa może polepszyć funkcjonowanie mózgu i pamięć. Badanie opublikowane w Journal of Alzheimer’s Disease wykazało, że picie kawy może pomóc w poprawie funkcji poznawczych u starszych dorosłych.
Kawa może nie być tak zła jak się wydaje
Kawa do kupienia jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie i została powiązana z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, w tym ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu udaru i chorób serca. Niektóre badania wykazały, że osoby pijące kawę mają o 20% niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia niż osoby niepijące. Kawa może chronić przed udarem mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu i zmniejszenie stanu zapalnego. Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Choroby serca są główną przyczyną śmierci na całym świecie, więc wszystko, co może zmniejszyć ryzyko, powinno być powitane z otwartymi ramionami.